Реклама

От партнёров

Реклама

От партнеров
загрузка...

Счетчики

Наша колекція рефератів містить понад 60 тис. учбових матеріалів!

Це мабуть найбільший банк рефератів в Україні.
На сайті «Рефсмаркет» Ви можете скористатись системою пошуку готових робіт, або отримати допомогу з підготовки нового реферату практично з будь-якого предмету. Нам вдячні мільйони студентів ВУЗів України, Росії та країн СНД. Ми не потребуємо зайвої реклами, наша репутація та популярність говорять за себе.


Шукаєте реферат - просто зайдіть на Інститут.com.ua!

HTML-фрагмент работы: "Керамічні товари - фаянс" (код:2452)

Скачайте документ в формате MS Word*
*Полная версия представляет собой корректно оформленный текстовый документ MSWord с элементами, недоступными в html-версии (таблицы, рисунки, формулы, сноски и ссылки на литературу и т.д.)
Объем работы:       8 стр.
Размер в архиве:   226 кб.
Фрагменты: | 1 | 2 | 3 |
<<< Оглавление >>>
Стан та перспективи розвитку "Керамічні товари" (фаянс)

    До  тонкої  кераміки  відносяться  вироби,  що  мають  щільний

спечений  чи мілкопорістий черепок з однорідною будівлею, звичайно

білий  чи слабко і рівномірно пофарбований. Сюди входять усі  види

порцелянових,   тонкокам’яних,  напівпорцелянових,   фаянсових   і

майолікових виробів.

    Основними властивостями кераміки є міцність, твердість, термо-

і    хімічна    стійкість,   колір,   білизна,   проміненість    і

водопоглощаємість.

    Міцність  керамічних  виробів до стиску досить  висока,  а  до

ударних  впливів,  вигину  і розтяганню  відносно  невелика.  Вона

знижується зі збільшенням пористості і склоподібної частини.

    Твердість виробу визначається значною мірою твердістю глазурі.

Глазур — тонкий   склоподібний шар, що по складу нагадує безбарвні

заглушені  стекла. Найбільш тверда глазур у порцеляни,  тому  вона

довговічніше, краще зберігає блиск, гладкість.

    Про   термічну  стійкість  судять  в  основному  по  термічній

стійкості  глазурі — здатності зберігати цілісність (не  утворюючи

тріщин)  при  перепадах температури, а про  хімічну  по  здатності

глазурі і керамічних фарб не руйнуватися під дією розчинів  миючих

засобів,  кислот  і  лугів. Термічна стійкість  фаянсових  виробів

нижче,  ніж  порцелянових, тому що склад фаянсової  глазурі  більш

складний і її важко підбирати за коефіцієнтом теплового розширення

до  складу  черепка, а також тому, що фаянсовий черепок має  більш

високий коефіцієнт лінійного розширення, чим порцеляновий.

    Колір,  білизна і проміненість — найважливіші властивості  для

характеристики естетичних властивостей тонкого керамічного посуду.

Водопоглощаємість дозволяє судити про пористість черепка,  ступеня

його  спікливості. З підвищенням пористості знижуються  щільність,

міцність, проміненість, термостійкість виробу.

    Змінюючи  склад  вихідної  маси  і  режим  термічної  обробки,

виробляють різні види керамічних виробів з перевагою тих чи  інших

властивостей.  Наприклад,  з  маси, що  містить  менше  плавнів  і

обпалювала  при  порівняно знижених температурах  (1280—1300  °С),

одержують   вироби   з   пористим   черепком   (фаянс,   майоліку,

напівпорцеляну й ін.). З маси, що включає значну кількість плавнів

і  була  обпалювала  при  більш високих  температурах  (1400  °С),

виготовляють   вироби   зі   спеченим  черепком   (порцелянові   і

rnmjnj`l’яні).

    Фаянс  відноситься до пористої кераміки (водопоглощаємість  до

5%),  виробляється з біложгучих глин, каоліну, кварцового піску  з

додаванням  бою черепка. Для нього характерний білий з  жовтуватим

відтінком, без блиску черепок.

    Керамічні  товари підрозділяють за багатьма ознаками:  складу,

властивостям,  призначенню, товщині стінок корпуса,  найменуванню,

розмірам, формі, обробленню, комплектності.

    По  складу  і  властивостям  розрізняють  посуд  з  порцеляни,

фаянсу,  майоліки,  по  призначенню — чайний,  кавовий,  їдальний,

причому кожну з груп поділяють на посуд для прийняття їжі, напоїв,

подачі їжі на стіл, збереження їжі й іншу.

    За формою посуд може бути плоским (тарілки, блюда, селедочниці

й ін.) і порожний (чайники, чашки, салатники, вази й ін.).



Фрагменты: | 1 | 2 | 3 |
Скачайте документ в формате MS Word*
*Полная версия представляет собой корректно оформленный текстовый документ MSWord с элементами, недоступными в html-версии (таблицы, рисунки, формулы, сноски и ссылки на литературу и т.д.)
Объем работы:       8 стр.
Размер в архиве:   226 кб.

загрузка...